Yogastijlen - SoHam yogastudio SoHam yogastudio

Yogastijlen

Misschien heb je al yoga ervaring of wordt dit de eerste keer dat je op een yogamat gaat staan. Yoga is in ieder geval voor iedereen en voor elke leeftijd.

SoHam yoga studio biedt verschillende yoga vormen aan. Zo is er altijd een stijl die bij je past. Lees hier beneden alle beschrijvingen van de yogastijlen bij SoHam yoga studio.

Beginnen met yoga

We bieden je een gratis proefweek aan zodat je meerdere yogavormen en docenten kan proberen. Misschien wil je een yogales die zacht en rustig is of een dynamische les waar je ook sterker van wordt. Kortom, kom een week verschillende lessen proeven.

Er is een gradatie van intensiteit waarop yoga wordt beoefend. Hier een overzicht. Voor meer uitleg van iedere Yoga soort scroll je naar beneden.

Rustig en zacht: Yin yoga & Hatha yoga met Sandra, Easy Flow

Speels, vloeiend en soms krachtig: Yoga Flow, Hahta Yoga met Sarah

Dynamisch en krachtig: Ashtanga yoga basic, Ashtanga yoga, Mysore, Yoga Balance

Wanneer yoga helemaal nieuw voor je is, wees dan bewust dat het soms een paar lessen duurt voordat je gewend raakt aan de yogahoudingen. Geef jezelf de tijd en heb geen verwachtingen.

Heb je nog vragen? Stuur dan een berichtje bij Contact of meld je aan voor een gratis proefweek en ervaar wat yoga voor jou kan betekenen.

Ashtanga Yoga

Ashtanga yoga is een dynamische, krachtige, uitdagende en vloeiende vorm van yoga waarbij de ademhaling de fundering is waarop de bewegingen voortvloeien. Ashtanga yoga heeft een vaste volgorde van houdingen en deze worden 5 ademhalingen vastgehouden. Ashtanga yoga is een Vinyasa systeem.

 

Vinyasa betekent dat elke beweging en ademhaling aan elkaar gekoppeld zijn en samen versmelten. Dit creëert meditatie in beweging. De les heeft een hoge intensiteit. Het duurt dus niet lang voordat je gaat transpireren. Bij SoHam yoga studio wordt er les gegeven vanuit de eerste, primary, serie.
De primary serie werkt reinigend, zuiverend en wordt ook wel yoga therapy genoemd. Je bouwt kracht op, voert afvalstoffen af, brengt balans in het lichaam, creëert flexibiliteit en uiteindelijk verstilling van de geest. Het Ashtanga yoga systeem is als eerste gecreëerd door Krishnamacharya. Daarna is het verder onderwezen door Pattabhi Jois en nu door zijn kleinzoon Sharath Jois in Mysore, India.

 

Ben je een beginner? Volg dan eerst een paar Ashtanga Yoga Basic lessen.

Ashtanga Yoga Basic

Wanneer je nog geen ervaring hebt met poweryoga of Ashtanga yoga, volg dan eerst een Ashtanga yoga Basic. Tijdens de Ashtanga Basic les wordt je geïntroduceerd tot het Ashtanga systeem en nemen we alle houdingen rustig door. Zo kan je op een fijn tempo kennismaken. Wanneer de zonnegroeten en de basisbeginselen voor je bekend zijn, kan je deelnemen aan de reguliere Ashtanga yoga lessen en Msyore lessen.

Mysore

Bij de Mysore lessen wordt je persoonlijk begeleidt door de leraar en leer je langzaam op je eigen tempo de houdingen van de eerste serie van Ashtanga Yoga. De leraar geeft aan welke houdingen er komen en hoeveel houdingen je doet. Zo oefent iedereen op zijn eigen tempo en op zijn eigen ademhaling.

Het kan dus zijn dat je 45 minuten bezig bent of anderhalf uur. Je kan in het eerste uur van de mysore les binnen stappen en je yoga beoefening beginnen.
Doordat je de yoga beoefening op je eigen ademhaling doet gaat je aandacht dieper naar binnen en kan je houdingen verdiepen en leren waar er soms in een reguliere les geen tijd voor is.

De leraar heeft ook meer tijd om je persoonlijk te begeleiden.

We raden aan om een paar Ashtanga Basic lessen te volgen waarna je kan instappen voor de Msyore lessen.

Heb je een Hatha yoga, meditatie of andere vinyasa beoefening? Je bent welkom om aan te sluiten. Geef het door aan de docent zodat deze op de hoogte is.

Yoga Flow

De Yoga Flow is een vloeiende yogales waarbij passieve houdingen en krachtige houdingen elkaar afwisselen. De les is dynamisch en speels waarbij we als basis en tempo de ademhaling aanhouden. Tijdens de les is er ook ruimte voor meditatie en soms pranayama (ademhalingsoefeningen). De Yoga Flow is gebaseerd op het Vinyasa systeem wat betekent dat ademhaling en beweging samen smelten. Je komt in een fijne flow waarbij inspanning en ontspanning worden afgewisseld. Je gebruikt heel je lichaam en je wordt flexibeler en krachtiger.

Yin Yoga

Yin Yoga werkt in op de dieper gelegen weefsels zoals gewrichten, banden, pezen en bindweefsel. Deze weefsels zijn stugger dan spieren, waardoor meer tijd nodig is om erop in te werken. Dit kan door licht te stretchen of door de zwaartekracht te gebruiken.
Je blijft extra lang in de houding, ondersteund door kussens en dekens. De zwaartekracht in combinatie met de ademhaling kan dan haar werk doen.

Een yinhouding kan 3 tot 5 minuten worden aangehouden. Hierdoor ga je dieper in de houding, hef je blokkades op en word je uitgenodigd om je gevoelens en reacties goed te leren observeren en te doorvoelen. Op sommige momenten kan het zelfs meditatief worden. Paul Grilley heeft van de Yin yoga een aparte stroming gemaakt. Yin yoga onderstreept dat elk lichaamsbouw uniek is, alle houdingen worden zittend of liggend op de grond gedaan. Ieder niveau is bij deze les welkom.

Yoga Balance

Geniet van een dynamische flow met Yoga Balance waarbij oefeningen uit de Tai Chi, Yoga en Pilates worden gecombineerd.

Een vloeiende samenstelling van stretches, bewegingen en yogaposes op hedendaagse muziek, creeërt een workout waardoor je je lichaam weer in harmonie brengt. Je energie gaat weer stromen. Het is je persoonlijke time-out van het dagelijks leven en zorgt voor een gezond lichaam en een gezonde geest.

De effecten zijn onder andere dat je lichaam  sterker en flexibeler wordt en je laat spanningen en stress los. Het controleren van je ademhaling is onderdeel van alle bewegingen.

Als je nog nooit aan yoga hebt gedaan, dan is Yoga Balance een speelse en moderne kennismaking met deze discipline en een goede aanvulling op alle andere sporten. De instructeur geeft altijd opties voor beginnende deelnemers. De variatie in yoga Balance zorgt er ook voor dat mensen die al bekend zijn met yoga genieten van de les.

 

Hatha Yoga

Hatha yoga wordt gezien als de basis. Het woordt hatha verwijst naar de zon (ha) en de maan (tha). Deze geven de tegenstellingen weer die overal terug komen: donker-licht, binnen-buiten, verstilling-beweging. Door yoga proberen we hierin een balans te vinden.
Bij Hatha yoga staat de adem centraal. De adem is de dragende kracht in elke beweging en zorgt voor verbinding tussen lichaam en geest om helemaal in het hier en nu te zijn. Tijdens de Hatha yogales worden staande, zittende en liggende houdingen afgewisseld. Bij de opbouw van de houdingen werken we van dynamisch naar statisch, waarin herhaling zorgt voor verdieping. Het tempo is rustig en er is genoeg ruimte om langzaam in een houding te komen. Elke les is aan te passen naar ieders mogelijkheden, dus iedereen is welkom.

Yoga – Breath – Meditation

Deze les duiken we dieper in verschillende pranayama technieken = ademhalingstechnieken en meditatietechnieken.

Aan het begin van elke maand is er een nieuw thema en een nieuwe techniek, die we die maand gaan verdiepen.
Je hoeft nog geen ervaring te hebben met pranayama of meditatie om mee te doen met de les.

We beginnen de les met een stukje uitleg, daarna rustige yoga oefeningen om het lichaam soepel te maken en voor te bereiden op de pranayama en meditatie.
Een moment in de week om naar binnen te keren, diep te ontspannen, op te laden en weer terug te komen naar jezelf.

Easy Flow

Easy flow is een mix van zachte, vloeiende houdingen en yin houdingen.
De flow is gemakkelijk te volgen, de meeste houdingen zijn zittend en zelf liggend.
Meestal doen we de flow 2 of 3 keer achter elkaar. De yin houdingen die in de flow ‘verstopt’ zijn, houden we de tweede of derde keer langer aan. Hierdoor ga je dieper in je bindweefsel en gewrichten werken.
De flow is opgebouwd rondom 1 aandachtsgebied, bijv. het bekken, de rug, het borstgebied. Een korte flow, met  vele herhalingen, waar  we steeds dieper in de houdingen gaan. En waar het tegelijkertijd relaxter wordt, omdat we langer in de houdingen blijven.
Een yogales op een  heerlijke, easy manier.


© Soham Yoga studio 2022
Burgemeester Stulemeijerlaan 51
4611 EH Bergen op Zoom
KVK : 63163527
NL63 TRIO 0390 5329 32
BTW nr.: NL001738039B39
06 - 523 71 932
info@sohamyogastudio.nl